Det er ikke slik at far automatisk får 50% samvær hvis moren ikke lar ham se barnet oftere enn to uker i året. Dette fremgår av barneloven § 31 annet ledd bokstav d. Ifølge loven kan far kreve samvær hvis moren unnlater å la ham se barnet oftere enn to uker i året, men det er ikke automatisk. Dette vil bli vurdert på en individuell basis.
Vennligst merk at vi ikke er jurister. Dette er rett og slett en tolkning vi har av loven. Om du ønsker et presist svar på om far kan kreve 50 % samvær med barna, så bør du kontakte en jurist. Dessverre ender slike saker ofte i retten.
Når kan far kreve 50 % samvær?
Det er et svært vanskelig spørsmål å besvare generelt, da barnas beste alltid bør komme i første rekke. Noen ganger kan det være riktig å gi far 50 % samvær, mens det andre ganger ikke vil være til barnas beste. Generelt sett vil man si at far kan kreve 50 % samvær hvis barnet har bodd mer enn halve tiden hos ham de siste seks månedene, og det ikke ser ut som om barnet har det bedre hos moren.
Det er mange faktorer som spiller inn når det skal avgjøres om far skal ha 50 % samvær eller ikke. I noen tilfeller kan det være slik at barnet trives best hos moren, mens det i andre tilfeller kan være slik at barnet trives best hos far. Det er derfor viktig å ta hensyn til alle aspekter når avgjørelsen skal tas.
Om du ønsker mer info om dette, så bør du ta kontakt med en advokat. De kan veilede deg mye bedre på samvær etter skilsmisse enn det vi kan. Vi prøver bare å tyde informasjonen vi finner på nett.
Hva legger retten vekt på i barnefordelingssaker?
Det er flere faktorer som retten legger vekt på i barnefordelingssaker. Blant annet hvilken relasjon barna har til begge foreldrene, hvilken omsorgsform som vil være best for barna, og om det er enighet mellom foreldrene eller ikke. I noen tilfeller kan det også være relevant å se på hvilke ressurser begge foreldrene har.
Med “ressurser” mener vi inntekt og økonomi. Samt om man har en fast bopæl.
I mange tilfeller vil retten komme fram til en avgjørelse som er i barnas beste interesse. Noen ganger kan dette være en avgjørelse som ikke er populær blant foreldrene, men som retten mener er best for barna. Selv om det kan være vanskelig å se utenfra, vil retten alltid ha barnas beste i tankene når en avgjørelse blir tatt.
Vi vet at dette er et sensitivt tema. Derfor anbefales det alltid å rådføre seg med profesjonelle og ikke nødvendigvis lete etter informasjonen på nett.
Kan man kreve barnebidrag ved 50 – 50-fordeling?
Ja, man kan kreve barnebidrag ved 50-50 forhold. Bidraget vil bli beregnet ut fra hvor mye foreldrene tjener, og den som tjener minst vil betale mest.
Det er ikke uvanlig at foreldrene har forskjellig inntekt, og da vil det være barnebidraget fra den forelderen med lavest inntekt som vil bidra mest til barnas felles økonomi. Dette er et prinsipp som er fastsatt i lov, og det vil si at det ikke kan avtales noe annet mellom foreldrene.
Husk at dette er bare slik vi i Kjaptforklart tolker loven. Skal du vite mer om barnebidrag, så anbefaler vi at du kontakter èn av to stykker: en advokat eller staten. Profesjonelle jurister kan gi deg mye bedre svar enn det vi kan. Men vi har selv vært borti en barnefordelingssak, så vi ønsker å gi litt gratis informasjon.
Når den ene forelderen flytter?
Det er ingen entydig svar på dette spørsmålet, fordi det vil avhenge av en rekke faktorer – inkludert den andre forelderens situasjon og barnets alder. Noen ganger kan det være best for barnet å flytte sammen med den ene forelderen, mens andre ganger kan det være bedre for barnet å bo hos den andre forelderen.
Det er vanligvis ikke til barnets beste å bli delt mellom to hjem, da dette kan skape problemer for barnet både psykisk og emosjonelt. I tillegg kan dette føre til at barnet får dårligere karakterer på skolen, eller at de sliter med å knytte seg til andre mennesker.