Ja. Det er ikke noget problem at gå til gynekolog, når man har mens. Kun hvis man har meget blodtab, kan det være en god idé at vente lidt med at gå til gynekolog. Ellers er der ingen grund til at holde sig fra at gå til gynekolog.
Det er ikke noget problem at gå til gynekolog, når man har mens. Kun hvis man har meget blodtab, kan det være en god idé at vente lidt med at gå til gynekolog. Ellers er der ingen grund til at holde sig fra at gå til gynekolog.
Kan man ta celleprøve når man har menstruasjon?
Ja. Cellen er et ubeskyttet organ som kan taes ut selv når man har menstruasjon. Hos noen kvinner kan det imidlertid være vanskelig å få tak i celler fra livmorhalsen fordi slimhinnen er tykk og hard under menstruasjonen. I så fall vil legen anbefale en annen prøvemetode, som for eksempel en celleprøve fra skjeden.
Kan gynekologen se om du har kreft?
Ja, en gynekolog kan ofte se om du har kreft. En gynekolog undersøker skjeden og livmoren for tegn på ulike typer kreft. Kreftceller ser annerledes ut enn normale celler, og kan derfor lett oppdages hvis legen vurderer deg grundig nok.
Det finnes imidlertid ingen 100 % sikre metoder for å oppdage kreft allerede i tidlige stadier, men gynekologen kan bidra til å redusere risikoen for at du får kreft ved å gi deg råd om livsstil og forebyggende tiltak.
Når er det vanlig å begynne å gå til gynekolog?
Det er vanlig å begynne med gynekologisk undersøkelse fra puberteten av, men det er individuelt fra person til person hvor lang tid det tar før man opplever symptomer som tilsier at en bør gå til gynekolog. Noen starter aldri, fordi de ikke opplever noen problemer, mens andre kan oppleve vond lukt eller utflod og vente i flere år. Generelt sett anbefales det at alle kvinner går til gynekolog en gang i året for å få en utvidelse av livmorhalsen, samt en pap smear.
Hva er det lurt å be gynekologen sjekke?
Gynekologen bør sjekke for livmorhalskreft, HPV-infeksjon og andre gynekologiske sykdommer.
Det er viktig å få en regelmessig undersøkelse hos gynekologen, spesielt hvis du er i risikogruppen for visse sykdommer. Dette gjelder kvinner over 25 år, kvinner som har tatt HRT (hormonell motilitetssteroid), kvinner med mer enn tre spontanaborter og kvinner med familiehistorie for livmorhalskreft.
Når bør man ikke ta celleprøve?
Du bør ikke ta celleprøve når du er gravid, har vært utsatt for kreft eller sykdommer i fred, og når du bruker visse medisiner.
Celleprøvene tar vanligvis ikke mer enn ti minutter å ta, og det er ingen smerte forbundet med dem. De fleste leger anbefaler at folk tar celleprøvene hvert tredje år for best mulig oversikt over helsen. Imidlertid kan situasjoner som ovennevnte gjøre at du trenger å ta celleprøven oftere, eller kanskje ikke i det hele tatt. Hvis du har vært utsatt for kreft, bør du snakke med legen din om hvordan celleprøvene påvirker din helse.
Når er det best å ta celleprøve?
Det er best å ta celleprøve når du opplever symptomer på kreft, som smerter eller ubehag i kroppen. Du kan også ta celleprøve hvis du har en familiehistorie med cancer. Ta celleprøve hvis du begynner å se flere grå hår enn vanlig, eller får mer cellulitt. Mange mennesker tar celleprøve fordi de vil være sikre på at de ikke har kreft.